FAQ

De meestgestelde vragen over fietsen, fietsdiefstal en het voorkomen daarvan.

Ik heb aangifte gedaan maar mijn fiets stond bij een AFAC cq ophaalruimte. Wat moet ik doen?

Zorg altijd eerst dat je langs een politiebureau gaat om je aangifte in te trekken. Heb je de fiets al opgehaald ga dan zo snel mogelijk naar een politiebureau om de aangifte in te trekken. Dit intrekken duurt maar een paar minuten en is altijd nog beter dan vast te zitten op het politiebureau vanwege een onderzoek of dat de fiets van de weg wordt gehaald als hij ergens geparkeerd staat. Helaas is het nog niet mogelijk om de aangifte in te trekken via het internet.

Welke sloten zijn goed?

Een goed slot is een slot met ART keurmerk. Zie www.goedopslot.nl 
Gebruik altijd twee verschillende sloten om je fiets vast te zetten.

Wat heb ik nodig voor het doen van een aangifte?

Eigendomsbewijs als het even kan, en anders zoveel mogelijk kenmerken van de fiets zoals merk, type, kleur, serie-, frame- en/of chipnummer, etc.

Waar kan ik zien of mijn gestolen fiets in het register staat?

Op www.fietsdiefstalregister.nl. Tien werkdagen na aangifte staat de gestolenfiets in het register.

Waar vind ik het framenummer van mijn fiets?

Op het bewijs van eigendom. En als dat niet voorhanden is, op de fiets zelf.

Hoe herken ik een framenummer?

Op een fiets zijn vaak verschillende nummers terug te vinden zoals een serienummer. De Nederlandse fietsfabrikanten hebben sinds 2006 een standaardnotatie voor het framenummer afgesproken.
Het framenummer is opgebouwd uit twee letters gevolgd door zeven cijfers, bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus. Fietsen van vóór 2006 hebben per fietsmerk een verschillende notatie en ook de plaats op het frame is per fietsmerk verschillend.

Mijn buurman verkoopt gestolen fietsen maar ik durf de politie niet te bellen. Wat moet ik doen?

Bel Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000).

Kan ik veilig een fiets op Marktplaats kopen?

Jawel, maar vraag altijd om de originele aankoopnota en om het frame- en/of chipnummer. Dat nummer kun je dan checken bij www.fietsdiefstalregister.nl.
Laat de verkoper zich legitimeren en noteer gegevens. (burger service nummer)

Hoe kan ik een project in mijn korps, gemeente of buurt opzetten om fietsdiefstal terug te dringen?

Raadpleeg www.centrumfietsdiefstal.nl of neem contact op met Mojgan Yavari, landelijk projectleider Aanpak Fietsdiefstal via 06 4110 7363 of met het secretariaat van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit: 088 - 554 3200.

Waarom heeft mijn fiets geen framenummer?

Dit kan twee oorzaken hebben. Of de fiets is door de fabrikant nooit voorzien van een framenummer. Dit zijn meestal oudere fietsen en fietsen afkomstig uit het buitenland. Vanaf 1 januari 2010 moeten alle fietsen worden voorzien van een uniek framenummer.

Of het framenummer is verwijderd door de dief of heler om de fiets aan controle te onttrekken. Heb je een fiets zonder framenummer, dan kun je bij elke controle rekenen op de volledige aandacht.

Ik vergeet mijn gegevens altijd. Hebben jullie tips?

Dat kan de beste overkomen: zorg dat je op verschillende manierende gegevens van je fiets notee

  • Schrijf de gegevens op en bewaar deze op een centrale plaats.
  • Zet ze in je agenda.
  • Maak een map aan op je computer.
  • Zet de gegevens in je telefoon.

De gegevens zijn belangrijk voor de opsporingsdiensten en de AFAC om je gestolen fiets terug te kunnen bezorgen. 

Waar moet ik op letten als ik een fiets in de winkel koop?

Let erop dat deze een uniek nummer heeft bestaande uit twee letters/zeven cijfers en er een fietschip aanwezig is. Vraag de verkoper naar een bon of formulier waarop de gegevens van de fiets staan plus de winkelgegevens en de datum en bedrag van aankoop. Bewaar deze bon goed.

Als je een tweedehands fiets koopt. let dan goed op of er een framenummer aanwezig is en er geen beschadigingen zijn rond het slot. Ook moet je vragen om een bon met daarop de gegevens van de fiets en de handelaar evenals de datum en het aankoopbedrag. Bewaar deze bon goed.

Waar moet ik op letten als ik een fiets koop van een particulier?

  • Bekijk de fiets goed. Geen framenummer of geknoeid met het slot, dan niet kopen!
  • De verkoper wil je ergens op straat ontmoeten. Ga op deze manier geen koop aan!
  • De prijs is lekker laag. Bijna nieuwe fiets voor 50 euro zonder aankoopbewijs: niet kopen dus!
  • Je vraagt om een transactiebewijs. Als dat problemen oplevert: niet kopen!
  • Laat de verkoper zich legitimeren en noteer bij voorkeur zijn BSNnummer. De verkoper is nu bekend dus je kunt veilig kopen.

Een fiets op straat kopen, kan dat zomaar?

Nee. Veel gemeenten hebben een artikel in de plaatselijke APV die het verkopen van fietsen op/aan de openbare weg verbiedt. De boete op deze overtreding is meestal hoog en zit rond de 180 euro. Voor deze prijs kun je bijna een nieuwe fiets kopen.

Wat is de AFAC?

De Algemene Fiets Afhandel Centrale is een groot verzamelstation waar iedereen zijn of haar fiets kan inleveren. Doordat er nu één punt is waar alle fietsen worden ingezameld hoeft men nooit meer navraag te doen waar een fiets terecht is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan opschoon- en knipacties van gemeenten maar ook aan weggehaalde fietsen door politie en particulieren. Ook alle gevonden fietsen komen bij de AFAC terecht.

De AFAC registreert en controleert alle fietsen en de gesignaleerde fietsen worden terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Ook worden ze na betaling van administratieve kosten teruggegeven aan de eigenaar die zich bij de AFAC meldt. Die moet zich wel legitimeren en bewijzen dat de fiets zijn of haar eigendom is. Voordat je de fiets mee terug krijgt dient je je te legitimeren, te bewijzen dat de fiets uw eigendom is.

De AFAC verwerkt ook de fietsen die overblijven. Fietsen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn of niet meer mogen deelnemen aan het verkeer worden vernietigd. Dan is er een groep van fietsen die geschikt is voor werkprojecten in binnen- en buitenland. Een kleine groep fietsen die overblijft wordt verkocht aan de handel.

Hoe zet ik mijn fiets het beste vast?

Het beste doe je dat met twee verschillende soorten sloten. Gebruik een ringslot om het achterwiel vast te zetten en een ander slot om het voorwiel aan het frame vast te zetten. Als het even mogelijk is zet je de fiets vast aan een fietsenrek of een ander vast voorwerp.

Let op. Steeds meer gemeenten halen fietsen van de openbare weg dus houdt daarbij rekening met het aanschaffen van een tweede slot. Aan te raden is een hardstalen ketting met een los slot. In gemeenten met een AFAC heeft degene die de fietsen verwijdert de opdracht dit te doen bij de eerste schakel, zodat je geen nieuw slot hoef aan te schaffen.