Het stappenplan helpt je om samen met jouw partners het lokaal beleid voor de aanpak van fietsdiefstal te formuleren, intensiveren en verbeteren.
Als je fietsdiefstal succesvol wilt aanpakken, dan zijn meerdere factoren belangrijk. Repressie zonder goede preventie heeft weinig zin. Het alleen maar kopiƫren van aanpakken van andere gemeenten is vaak niet voldoende. Het is noodzakelijk dat je goede randvoorwaarden organiseert. Dat vraagt om een gedegen analyse, waarbij je onder meer naar de omvang van het probleem kijkt en weet wie de betrokken partijen zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan corporaties of NS-stations.
Gemeenten hebben elk hun eigen behoefte aan ondersteuning bij deze problematiek. Staat jouw gemeente helemaal aan het begin van de aanpak van fietsdiefstal? Dan kan het doorlopen van alle stappen uit het stappenplan uitkomst bieden. Is al veel ervaring opgedaan met de aanpak van veiligheidsproblemen en is de organisatie al op orde? Dan kun je beginnen bij de probleeminventarisatie of zelfs bij de maatregelen.
Voor dit stappenplan heeft het Centrum Fietsdiefstal haar kennis gebundeld. Het gaat om maatregelen en instrumenten die in de praktijk hun waarde hebben bewezen. Dus waarom zelf het wiel uitvinden als een collega-gemeente al ervaring heeft opgedaan met een adequate oplossing?