Wat doe je met lokfietsen en weesfietsen?

Bij de aanpak van fietsdiefstal is de lokfiets inmiddels niet meer weg te denken. De eerste lokfiets in Nederland dateert uit 2008. Door het enorme succes van de aanpak zet de politie nog steeds regelmatig lokfietsen in om fietsdieven een halt toe te roepen.

Werkwijze

Lokfietsen zijn normale fietsen die zijn uitgerust met GPS-volgsysteem. De politie stalt deze fietsen op plaatsen waar veel fietsen worden ontvreemd. De agenten hoeven vervolgens geen toezicht te houden, maar kunnen verder met hun reguliere werkzaamheden. Zodra de fiets wordt verplaatst, krijgen zij een seintje. De GPS-zender geeft door welke weg de gestolen fiets aflegt. Op deze manier kunnen verdachten van diefstal/heling worden opgespoord en aangehouden.

Zelf een lokfiets inzetten

Gemeenten en politiemedewerkers die een lokfiets willen inzetten, kunnen contact opnemen met het Centrum Fietsdiefstal. Het Centrum Fietsdiefstal beschikt over een aantal zeer uiteenlopende soorten lokfietsen en 30 track en trace-systemen. Er zijn voor de gebruikers geen kosten aan verbonden.

Aanpak weesfietsen

Een weesfiets is een fiets die onbewaakt gestald staat en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt. Deze weesfietsen nemen stallingsruimte in beslag ten koste van andere fietsen. Daarnaast bezorgen zij de openbare ruimte een rommelige aanblik.

Gemeentelijke aanpak

Weesfietsen nemen soms wel meer dan 20% van de totale stallingscapaciteit in. Voor veel gemeenten genoeg reden om deze rijwielen te verwijderen. In veel gemeenten vinden opruimacties plaats van verkeerd gestalde en ogenschijnlijk onbruikbare fietsen. De verantwoordelijkheid voor deze aanpak ligt bij gemeenten. Alleen zij hebben het recht langdurig gestalde fietsen te verwijderen.

Werkwijze

Vermeende weesfietsen krijgen bijvoorbeeld een sticker of zogenaamde 'breektouwtjes'. Op de sticker staat een waarschuwing aan de eigenaar dat de fiets na een bepaalde periode (vaak 28 dagen) wordt weggehaald. De fietsen die na een bepaalde periode mét sticker nog steeds op dezelfde plaats staan, worden door de gemeente verwijderd. Zo komen er weer plekken vrij voor mensen die hun fiets wél gebruiken.

Fietsdepot

Wanneer fietsen tijdens een dergelijke schoningsactie worden meegenomen gaan ze naar het Fietsdepot of een AFAC, waar ze tijdelijk worden opgeslagen. Hier kan de eigenaar zijn rijwiel tegen betaling ophalen. Medewerkers van het Fietsdepot controleren alle binnengebrachte fietsen bovendien op fietsdiefstal. Handhaving draagt zo ook bij aan het opsporen van gestolen fietsen. De weesfietsen worden 13 weken lang opgeslagen. Hierna kan de gemeente ze doorverkopen of vernietigen.

AFAC Nederland

AFAC Nederland verwerkt weesfietsen voor gemeenten die geen eigen AFAC/Fietsdepot hebben.
Ook zorgt AFAC Nederland ervoor dat verzekeringsfietsen geretourneerd worden naar de rechtmatige eigenaar. AFAC Nederland verwijderd zelf geen fietsen. Wilt u meer informatie over deze werkwijze, kijk op de website www.afacnederland.nl of neem contact op via e-mail: contact(at)afacnederland.nl.