Een weesfiets is een fiets die onbewaakt gestald staat en waar de eigenaar geruime tijd niet (of nooit) meer naar omkijkt. De gemeente Aalten verkoopt deze fietsen niet meer aan een opkoper, maar schenkt honderden zogenoemde weesfietsen aan de stichting Benefiets in Winterswijk. "Benefiets is een prachtig initiatief waar fietsen worden opgeknapt door onder andere mensen met afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt burgemeester van Aalten, Anton Stapelkamp. “Daarna krijgen de fietsen weer een maatschappelijk verantwoorde bestemming." Een idee voor jouw gemeente?
Aanpak weesfietsen
Weesfietsen nemen stallingsruimte in beslag ten koste van andere fietsen, soms nemen ze meer dan 20% van de totale stallingscapaciteit in. Voor veel gemeenten genoeg reden om deze rijwielen te verwijderen. In veel gemeenten vinden opruimacties plaats van verkeerd gestalde en ogenschijnlijk onbruikbare fietsen. Vermeende weesfietsen krijgen bijvoorbeeld een sticker of zogenaamde 'breektouwtjes'. Op de sticker staat een waarschuwing voor de eigenaar dat de fiets na een bepaalde periode (vaak 28 dagen) wordt weggehaald. De fietsen die na een bepaalde periode mét sticker nog steeds op dezelfde plaats staan, worden door de gemeente verwijderd. Zo komen er weer plekken vrij voor mensen die hun fiets wél gebruiken.
Fietsdepot
Als fietsen tijdens een opruimactie worden meegenomen, gaan ze naar het Fietsdepot of een Algemene Fiets Afhandel Centrum (AFAC), waar ze tijdelijk worden opgeslagen. Hier kan de eigenaar zijn rijwiel tegen betaling ophalen. Medewerkers van het fietsdepot controleren alle binnengebrachte fietsen op fietsdiefstal. Handhaving draagt zo ook bij aan het opsporen van gestolen fietsen. De weesfietsen worden 13 weken lang opgeslagen. Hierna kan de gemeente ze doorverkopen aan opkopers of dus schenken aan een goed doel, zoals de gemeente Aalten.
Bron: Honderden weesfietsen uit Aalten krijgen nieuwe toekomst via Benefiets in Winterswijk - AD