Hoewel het aantal slachtoffers van fietsdiefstal in Nederland de afgelopen 2 jaar flink toenam, is er bij de politie structureel te weinig inzet om deze misdrijven op te lossen. Dat stelt Guus Wesselink, voorzitter van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), die zich inzet om het aantal fietsdiefstallen in ons land terug te dringen. “Volgens hem hebben fietsendieven onder andere daardoor vrij spel. De andere grote factoren zijn dat e-bikes en fietsen nog te kwetsbaar zijn en dat de eigenaren vaak te weinig preventiemaatregelen tegen diefstal nemen.”
Kwalijk
“De politie wil niet aanschuiven om mee te denken over mogelijke oplossingen. Dat neem ik ze ernstig kwalijk”, aldus Wesselink in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Het afgelopen jaar werden 553.116 personen slachtoffer van fietsdiefstal. Dat zijn er 165.989 meer dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van de Veiligheidsmonitor 2021.
“Nederland is een heerlijk land om je slag te slaan. De fietsdichtheid is enorm en de vrijheid om toe te slaan is groot. Dat komt door een gebrek aan toezicht en een uiterst kleine pakkans”, zegt Wesselink. De houding van de politie tegenover de slachtoffers noemt hij klantonvriendelijk. Het duurt volgens hem soms weken voordat de aangifte is goedgekeurd en dan maakt de politie soms meteen duidelijk toch niets met de aangifte te doen.
Weinig prioriteit
Vorig jaar werd ruim 45.000 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Uit opgevraagde cijfers in handen van Het Onderzoeksbureau blijkt dat slechts 2.589 aangiften werden doorgezet naar het Openbaar Ministerie (OM). De politie bevestigt dat onderzoek naar individuele fietsdiefstallen veel tijd kost en maar zelden iets oplevert. Daarom heeft volgens de politie opsporing van fietsendieven niet de hoogste prioriteit.
S.A.F.E.
Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal bestaat uit ruim 20 organisaties, voornamelijk uit de fietsbranche, die de problematiek met name middels preventie willen beteugelen. Wesselink roept de politie op alsnog deel te nemen in S.A.F.E. Het Onderzoeksbureau heeft de korpsleiding van de politie om een reactie gevraagd over hun keuze om niet deel te nemen. Daar kwam geen antwoord op.