Van de aangeleverde fietsen bij het fietsdepot in Amsterdam werd in de maand mei maar liefst 56 procent door de rechtmatige eigenaar opgehaald. Het is voor het eerst in het bestaan van het fietsdepot dat meer dan de helft van de fietsen kon worden teruggegeven.
Extra schoningsacties
De extra schoningsacties rondom de troonswisseling zullen ongetwijfeld van invloed zijn geweest op de stijging van het aantal opgehaalde fietsen. Maar volgens Pieter Berkhout, manager van het Amsterdamse fietsdepot, heeft ook de uitbreiding van de terugbrengservice hieraan bijgedragen. De verwachting is dat het percentage terugbezorgde fietsen de komende jaren nog verder zal toenemen.
“De kwaliteit van de fietsen in Amsterdam gaat vooruit ten opzichte van een aantal jaren geleden. En ook de prijs voor een tweedehands fiets ligt relatief hoog”, verklaart Berkhout. “Om de fiets terug te krijgen, is de gang naar het fietsdepot Amsterdam dus snel gemaakt.”
Toenemende naamsbekendheid
Het aantal rijwielen dat het fietsdepot verwerkt, neemt nog ieder jaar toe. Zo registreerde en controleerde het depot vorig jaar ongeveer 65.000 fietsen. Door de toenemende naamsbekendheid weten steeds meer Amsterdammers inmiddels waar ze navraag kunnen doen om hun fiets terug te krijgen.
Het aantal fietsen dat wordt opgehaald, vertoont dan ook nog steeds een stijgende lijn. Gemiddeld komt tussen de 40 en 50 procent van de fietsen weer in handen van de rechtmatige eigenaar. Vooral naar fietsen die in het gebied rond het CS en in de binnenstad zijn verwijderd, wordt vaak navraag gedaan.
In mum van tijd opgespoord
Op het terrein van het fietsdepot in de hoofdstad staan gemiddeld tussen de 10.000 en 13.000 fietsen. Wanneer het framenummer bekend is, kan de fiets is in een mum van tijd worden opgespoord. Lastiger en tijdrovender wordt het als de medewerkers aan de hand van een omschrijving een fiets terug moeten vinden.