Projectmanager Rogier Eenkhoorn deelt nieuws over de recente activiteiten, bevindingen en toekomstige plannen van S.A.F.E. Hij doet dit aan de hand van de informatie die hij heeft opgehaald uit de drie nieuwe werkgroepen. Deze drie werkgroepen zijn: Fietsbeveiliging, Bewustwording en Fietsregistratie.
Werkgroep Fietsbeveiliging
Tijdens deze sessies hebben we gesproken over de kwaliteit en kwantiteit van fietsbeveiliging. We constateerden dat de beveiliging van fietsen altijd samengaat met het gedrag van de fietser. Op het gebied van kwaliteit, diversiteit en efficiëntie van de beveiliging van e-bikes kunnen flinke stappen worden gezet.
We hebben afgesproken om samen een lange termijn doelstelling vast te stellen en eenduidig advies aan consumenten te geven. Daarnaast willen we het ecosysteem van stakeholders versterken, waarbij ieder een bijdrage levert. We willen zo snel mogelijk concreet worden. Onze ambities zijn samengevat in een plan van aanpak en hebben geleid tot een concept convenant, dat momenteel voor feedback bij de deelnemers ligt. In het convenant geven we gezamenlijk commitment aan de afgesproken doelen en dat vormt de basis voor onze verdere samenwerking.
Om alvast pragmatisch aan de slag te gaan, hebben we twee pilots opgestart:
- Verbeteren First Line of Defense
- Innovatiechallenge - Rethink Fietsbeveiliging
Werkgroep Bewustwording
Het afgelopen half jaar is SAFE regelmatig door de (lokale) pers benaderd als autoriteit op het gebied van fietsdiefstal. Met als hoogtepunt 24 mei en de dagen daarna, toen we werden bevraagd door de landelijke pers naar aanleiding van aangepaste voorwaarden bij verzekeraars.
De campagne STAAT-E-LEKKER heeft positieve reacties ontvangen van partners en de posters bij NS fietsenstallingen zijn goed ontvangen. Nieuwe partners, zoals de F10, diverse gemeenten en lokale politie, tonen interesse in de campagne en delen deze actief. We hebben nieuwe mogelijkheden verkend voor aanvullende samenwerking en materialen. Zo hebben we met een aantal kustgemeenten, specifieke materialen ontwikkeld. Ook in het Duits. Verbeterpunten vanuit de werkgroep zijn onder meer de noodzaak voor flexibeler gebruik van de huisstijlelementen en aanvullende posters.
Na de zomer gaan we het campagnemateriaal verder ontwikkelen en eenvoudig beschikbaar stellen op de website. Voor 2025 plannen we een campagneperiode van 1 maart tot 31 augustus, met partners die kunnen inhaken op maandelijkse campagnemomenten. Bijvoorbeeld ‘Fiets naar je Werk Dag’ en de ‘Wereld Fiets Dag’. We blijven samenwerken met overheden en NS voor communicatie bij hotspots en inhoudelijke acties.
Werkgroep Fietsregistratie
De RDW voert momenteel een uitvoeringstoets uit om te onderzoeken hoe verzekerde fietsen kunnen worden geregistreerd. We verwachten deze resultaten binnenkort, waarna het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de verdere stappen bepaalt. Dit ministerie heeft een inventarisatie gedaan in België, Frankrijk en Denemarken. Hieruit blijkt dat de diverse vormen van fietsregistratie positieve effecten hebben op het aantal diefstallen, hoewel exacte cijfers ontbreken. Vanuit de politieke samenwerking in de Benelux is de ambitie uitgesproken om tot een gezamenlijke registratie van fietsen te komen.