Nieuws

Toename fietsdiefstallen leidt tot wijzigingen in ENRA Fietsverzekering

6 april 2023

Nog nooit werden er zo veel fietsen gestolen als in het afgelopen jaar. Voor ENRA aanleiding om hun Fietsverzekering iets aan te passen. Raymond Lussenburg, commercieel manager ENRA, vertelt op Bovemij.nl wat er per 1 april is veranderd. “Rijwielhandelaren reageren tot nu toe heel begripvol.”

Lees meer >

Apple AirTag leidt Haagse politie naar fietsendieven

3 april 2023

De politie Den Haag heeft 3 mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van fietsdiefstal. De politie kwam het viertal op het spoor door het signaal van een AirTag, een track-and-tracesysteem van het merk Apple.

Lees meer >

Fietsdiefstal in Utrecht stijgt 35%

8 maart 2023

Het aantal fietsdiefstallen in de gemeente Utrecht is in 2022 flink gestegen. In 2022 werd 4.101 keer aangifte gedaan. In 2021 waren dat er 3.034. Een stijging van 35%. Volgens een schatting gaat het in een derde van de gevallen om een e-bike. De meeste fietsen werden gestolen in de binnenstad en rond drukke plekken, zoals stations en winkelgebieden.

Lees meer >

Beilen zet cameratoezicht in rond station

22 februari 2023

Het  aantal fietsendiefstallen rond station Beilen neemt toe. De gemeente zet daarom tijdelijk camera's in. Ook spreekt de gemeente met de NS over andere maatregelen, zoals extra bewaakte fietsenstallingen- en kluizen.

Waarnemend burgemeester Cees Bijl: "We vinden dat de situatie daar onveiliger wordt, er zijn heel veel fietsendiefstallen. Er is een relatief grote kans dat je fiets wordt gestolen, dat geeft geen goed gevoel."

In de laatste 4 maanden van 2022 werden 101 fietsen gestolen in de omgeving van het station. De laatste tijd hadden dieven het ook voorzien op e-bikes.

Bron: rtvdrenthe.nl

 

Lees meer >

Leiden stelt nieuwe regels op voor aanpak weesfietsen in binnenstad

20 februari 2023

Rondslingerende fietsen zijn de gemeente Leiden een doorn in het oog. Daarom wil burgemeester Henri Lenferink dat op meer plekken fietswrakken en weesfietsen in de stad worden verwijderd. “We halen nu al duizenden fietswrakken per jaar uit de binnenstad, maar zien er nog steeds heel veel. Dan heb je ook nog weesfietsen. Daar kun je nog wel op rijden maar die zijn achtergelaten. Die mag je als gemeente niet zomaar verwijderen. Daar willen we een besluit over nemen, zodat dit wel mogelijk wordt”, vertelt de burgemeester.

Fout geparkeerde fietsen

Volgens de burgemeester nemen de fietswrakken en weesfietsen veel plek in. “Er is een groot gebrek aan parkeerplaatsen voor fietsen in de binnenstad en daarom is het belangrijk dat we er wat aan doen.” Naast de wrakken en weesfietsen is er ook nog het probleem van de fout geparkeerde tweewielers. “Op grond van de wet mag je bijna overal je fiets parkeren. Een fiets heeft geen nummerbord, dus je weet niet wie de eigenaar is en je kunt ook geen…

Lees meer >

70% fietsen met simpel kettingslot op hotspots Amsterdam gestolen

16 februari 2023

Gestolen fietsen in Amsterdam worden vlakbij de plek waar ze worden weggenomen doorverkocht. Dit blijkt uit een experiment waarbij 100 fietsen met een simpel kettingslot op hotspots in de hoofdstad werden neergezet.

De fietsen van tussen de €90 en €350 werden tussen juni en november 2021 op het Museumplein, Leidseplein, de Wallen, de Dam, het Rokin en het Muntplein/Koningsplein neergezet. De tweewielers werden uitgerust met een GPS-systeem, zodat de onderzoekers konden zien waar de fietsen zich bevonden.

In de buurt

Binnen een half jaar waren 70 van de 100 fietsen gestolen. Bijna allemaal bleven ze in de regio Amsterdam en een ontvreemde fiets werd gemiddeld binnen 2 uur alweer in gebruik genomen. Bijna 30% van de fietsendiefstallen werd gepleegd door georganiseerde groepen of veelplegers.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de gemeente Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie geen reden voor nieuw beleid, want voertuigendiefstal heeft geen prioriteit.

Lees meer >

Tweewieler: Registratie van e-bikes, hoe zit dat nu precies?

9 februari 2023

Voorzie elke nieuw verkochte e-bike van een uniek nummer en neem dat op in een register van het RDW. Daarvoor pleit de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) in de strijd tegen fietsdiefstal. Op Tweewieler.nl doet S.A.F.E.-voorzitter Guus Wesselink de registratie uit de doeken.

Lees meer >

OM eist celstraffen tot 5 jaar voor fietsendieven

8 februari 2023

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft celstraffen tot 5 jaar geëist tegen 3 fietsendieven. “Deze 3 verdachten hebben de handel in gestolen fietsen naar een internationaal niveau getild”, aldus de officieren van justitie.

Lees meer >

Ede start campagne voor tweede fietsslot

4 januari 2023

De gemeente Ede is onlangs gestart met een project tegen fietsendiefstal. De gemeente, politie Ede en het buurtpreventieteam van Ede willen samen het aantal fietsendiefstallen terugdringen. Dat is hard nodig want vorig jaar werd in deze gemeente bijna 650 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal.

Lees meer >

Dit jaar 3 keer meer accu's van elektrische fietsen gestolen

23 december 2022

In 2022 zijn er 3 keer meer accu's van elektrische fietsen gestolen dan vorig jaar. De accu van een e-bike is al snel honderden euro's waard.  

Lees meer >