Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe e-bike?

Bekijk alle tips voor het kopen van een nieuwe fiets. Deze gelden ook voor het kopen van een nieuwe e-bike. Maar aanvullend kun je letten op de volgende zaken:

Accu elektrische fiets

Zonder accu is je elektrische fiets niets. Deze accu zorgt namelijk voor de aandrijving van je fiets. Het vermogen ervan geeft aan hoe hard je ermee kunt fietsen. Let daarom op de volgende zaken als je een e-bike wilt kopen:

 1. Test bij een proefrit hoe lang een volle accu meegaat.
 2. Laat de accu doormeten. Het kan zijn dat de accu al langer in de winkel staat en dat de sterkte van de accu daardoor is afgenomen. Vraag bij een fietsenhandel daarom om een accu-testrapport.
 3. Waar zit de accu? Moet de fiets met accu en al aan de lader of is die afneembaar? En hoe lang moet de accu worden opgeladen? Een korte oplaadtijd kan handig zijn als je veel fietst. Je kunt ook overwegen om een tweede accu aan te schaffen.

Motor elektrische fiets

De motor van een elektrische fiets kan op 3 verschillende plekken zitten:

 • In het voorwiel
 • In het achterwiel
 • In het midden bij het frame.

Let bij de aanschaf van een elektrische fiets op de volgende dingen:

 1. Welk vermogen heeft de motor?
 2. Op welke plek zit de motor?
 3. Test de motor bij een proefrit en laat je goed informeren.

Bakfietsen

Je kunt kiezen uit een gewone bakfiets of uit een elektrische bakfiets. Bij een gewone bakfiets gebruik je je eigen spierkracht, bij een elektrische bakfiets zorgt de motor dat je trapondersteuning krijgt. Je kunt de trapondersteuning licht of zwaar instellen. Waar kun je op letten bij het kopen van een (elektrische) bakfiets?

 1. Wil je een tweewieler of driewieler?
 2. Hoe groot is de bak en wie of wat wil je ermee vervoeren?
 3. Welke veiligheidsonderdelen heeft de fiets (denk aan gordels, standaard en dergelijke)?

Hoe werkt Track & Trace bij een elektrische fiets?

Sommige merken van nieuwe fietsen hebben tegenwoordig een Track & Trace-systeem. Je fiets is dan uitgerust met een GPS-zender en met bluetooth. Daarmee kan nauwkeurig de locatie van de fiets worden bepaald. De zender is gekoppeld aan een simkaart, bijvoorbeeld in je telefoon. Via een app kun je zo zien waar je fiets is. Zo weet je dus ook of iemand je fiets verplaatst of steelt. Meestal is het mogelijk gelijk aangifte te doen via die app als je elektrische fiets gestolen is.

Geen Track & Trace?

Zit er geen Track & Trace-systeem op je e-bike? Schaf er dan 1 aan. Dat zorgt ervoor dat je e-bike na diefstal snel kan worden teruggevonden.

Framenummer op je e-bike

Een framenummer kenmerkt je (elektrische) fiets.Bewaar dit framenummer goed. In geval van diefstal, heb je dit nodig voor aangifte.